dissabte, 13 de març del 2010

EL DADAISME

Marcel Duchamp
El grup dadaista es forma el 1915 durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Aquesta guerra fa que un grup d´artistes renegui de totes les formes tradicionals de la cultura europea. Consideren que aquesta cultura els ha portat a la bogería d´una guerra cruenta i devastadora.

Per aquest motiu volen "tornar a començar" . Una manera de fer-ho és posant un nom que no vol dir rés (possiblement podria ser la primera paraula pronunciada per un nadó : "dadà").

Els dadaistes es proposen protestar contra els valors burguesos, desconcertar, escandalitzar.......
En la foto superior Marcel Duchamp posa bigoti a la Gioconda. Tristan Tzara ideòleg del grup dadaista proposa utilitzar un Rembrand com a taula de planxar...
El seu punt de reunió és a Zuric (Suïssa) pais neutral i que no ha entrat en guerra. El Cabaret Voltaire serà on fan reunions, barrejades amb formes d´art, totes elles provocatives i possiblement força divertides.
Fins als anys 20, es funden grups dadaistes a moltes ciutats europees.
Francis Picabia funda la revista 391, portaveu de la tendència dadaista a Barcelona.
Els dadaistes utilitzen l´automatisme com a mètode per a la creació artística, és a dir, fer un treball automàtic i immediat, sense pensar. Anys desprès els surrealistes l´utilitzaran. En particular Salvador Dalí crearà algunes de les seves obres mitjançant el que ell anomena "mètode paranoico-crític".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada